/ БГНЕС
Китай призова Турция да спре военните си действия в Северна Сирия и „да се върне към правилния начин на политическо разрешаване“.

Турция започна офанзива миналата седмица срещу сирийските кюрдски Отряди за защита на населението (ОЗН), които определя като "терористично" разклонение на кюрдските въстаници на собствената си територия.

Турция: Военната операция ще продължи до унищожаване на терористите

Съединените щати наложиха санкции срещу Турция, нейния съюзник в НАТО, в опит да спрат нападение, което изтеглянето на собствените им войски от кризисния район предизвика, но Анкара не показва признаци на отстъпление.

„Суверенитетът, независимостта, обединението и териториалната цялост на Сирия трябва да се спазват и поддържат“, заяви говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан на редовен брифинг в пресата. „Призоваваме Турция да спре военните действия и да се върне към правилния начин на политическо разрешаване“, допълни той. 

Първите дипломати на ЕС обсъдиха Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че операцията няма да спре, докато „целите ни не бъдат постигнати“. Той каза, че досега 1000 кв.км от сирийската територия са били „освободени от сепаратистката терористична организация“.
БГНЕС