/ БГНЕС
Протестът на превозвачите срещу предложенията по "Пакет мобилност" е насрочен за 17 май. Тогава в София ще се проведе Среща на върха Европейски съюз - Западни Балкани, съобщиха от Съюза на международните превозвачи.
 
Точният план и формите на протест ще станат ясни след заседание на протестния комитет, което се очаква да се проведе в началото на идната седмица.

Правителството застава зад исканията на превозвачите по „пакета за мобилност“

На 11 май парламентът единодушно прие решение по повод предлагания пакет за мобилност на Европейската комисия (ЕК). С него депутатите задължават Министерския съвет да подкрепи исканията на българските превозвачи и да защити интересите им.
 
Предложеният от ЕК пакет за мобилност предвижда шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици; след третия ден в страна от ЕС да получават колкото са ставките в съответната държава; също така да нощуват в места за настаняване, а не в кабините на камионите, които са оборудвани за целта.

Превозвачите готвят протест заради нови европейски правила

Правителството категорично застава зад исканията на бранша във връзка с "Пакет мобилност", както зад намерението им да протестират. Това заяви по-рано през седмицата министърът на транспорта Ивайло Московски.

Той потвърди, че ще напусне председателското място на Съвет на министрите, ако трябва да внесе текстове, които са в разрез с интересите на българските компании.