/ БГНЕС, архив
Парламентът единодушно прие решение по повод предлагания пакет за мобилност на Европейската комисия. С него депутатите задължават Министерския съвет да подкрепи исканията на българските превозвачи и да защити интересите им.
 
Правителството застава зад исканията на превозвачите по „пакета за мобилност“

Предложеният от ЕК  пакет за мобилност предвижда: шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици; след третия ден в страна от Европейския съюз да получават колкото са ставките в съответната държава; също така да нощуват в места за настаняване, а не в кабините на камионите, които са оборудвани за целта.

Правителството категорично застава зад исканията на бранша във връзка с "Пакет мобилност", както зад намерението им да протестират. Това заяви по-рано през седмицата министърът на транспорта Ивайло Московски. Той потвърди, че ще напусне председателското място на Съвет на министрите, ако трябва да внесе текстове, които са в разрез с интересите на българските компании.

Превозвачите готвят протест заради нови европейски правила

Превозвачите имат намерение да проведат шествие с камиони и автобуси следващата седмица, когато в София ще се съберат лидерите на ЕС. От бранша добавиха, че обмислят и други форми на протест.