Предлагат Кунева и Маковей за еврокомисари
Предлагат Кунева и Маковей за еврокомисари / netinfo

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева ще бъде предложена за първия български еврокомисар. Това научи Дарик от добре информирани източници, пожелали анонимност.

Решението е било взето на среща между лидерите на партиите от управляващата коалиция - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Номинацията на Меглена Кунева бе издигната от НДСВ.

Миналата седмица външният министър Ивайло Калфин съобщи, че Европейската комисия очаква предложението на България за еврокомисар до 27 октомври.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поиска от София и Букурещ да предложат за еврокомисари добре познати с ЕС надпартийни фигури с визия за бъдещето на Евросъюза. Барозу посъветва също поне един от двамата еврокомисари, които България и Румъния ще излъчат, да е жена.

Късно снощи стана известно, че и България и Румъния са избрали жени за свои еврокомисари, съобщи източник на Европейската комисия.

Имената на румънския правосъден министър Моника Маковей и българския министър по европейска интеграция Меглена Кунева са предадени на комисаря Жозе Мануел Барозу. Ако бъдат одобрени, те ще се присъединят през 2007 г. към 25 членна комисия.

Според европейския закон всяка страна - членка има правото само на един представител в Е европейската комисия . България и Румъния ще се присъединят на 1 януари 2007 г. към Е европейския съюз при втората вълна на приемане на бивши социалистически страни от Източна Европа.

Кунева беше ключов представител на България по време на преговорите за присъединяване, а Маковей спечели репутация на борец срещу ширещата се корупция в Румъния.