В областите с над 300 на 100 000 души заболеваемост колегите предложиха редица мерки, които предстои да бъдат обсъдени и съответно аз да ги предложа на българското правителство за разглеждане. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след среща с директорите на 28-те РЗИ, Националния оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб.

Той допълни, че става въпрос за около 8 области, сред които Кюстендил, Бургас, София-град, Шумен, като уточни, че е въпрос на дни да бъде взето окончателно решение за мерките, които ще бъдат взети във връзка с разпространението на коронавируса в страната.

„Основната ни цел е да запазим максимално дълго време епидемията под контрол, за да може с темпа на ваксинацията да стигнем максимално напред. Мерките, които бяха обсъждани, бяха различни като носенето на маски на открито, въвеждането на по-ранен вечерен час за нощните заведения, извеждане на учениците в електронна среда, ограничаване на достъпа до моловете, фитнесите, но тези мерки ще бъдат предложени на Националния оперативен щаб за ново разглеждане с оглед на подхода, който трябва да предприемем: дали да е национален, или локален“, каза ще здравният министър.

Той увери, че за момента ситуацията в страната е под контрол.

„Наш дълг е този контрол да продължи максимално дълго време. Обсъждахме различни варианти, които можем да предложим на обществото и да получим разбиране за тях. Има области, в които заболеваемостта е над 300 на 100 000 души. Преди няколко седмици обявихме, че това е границата, за която можем да си позволим да бъдем максимално изчаквателни. Има области, които са далеч от числото 300“, допълни проф. Ангелов.

Министърът гарантира, че парламентарните избори на 4 април ще се проведат в безопасна среда и апелира епидемиологичната ситуация да не се използва за политически цели и спекулации.

Източник: „Фокус“