/ netinfo
Сборник със статии за алпинизма, под редакцията на Райнхолд Меснер, ще бъде представен на 7 февруари от 18.30 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН. На 7 февруари 2019 г. зоологът и алпинист Боян Петров щеше да стане на 46 години, а днес той е легенда и вдъхновение за много хора - изследователи, алпинисти, мечтатели, посочват от пресцентъра на БАН.

Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде
 
Едно от последните неща, което Боян е направил в София, преди тръгването си за Шиша Пангма е запис на статията си за сборника под редакцията на Райнхолд Меснер "Убийството на невъзможното". Сборникът вече е публикуван и у нас от издателството "Книгомания", благодарение на съпругата на Боян Петров - Радослава Ненова.

Представят изложба в памет на алпиниста Боян Петров
 
В него Меснер пише за Боян: "В миналото той вече бе показал своята мощ и решителност, катерейки соло, а също и пръв, отваряйки маршрути - нещо много рядко в алпинизма днес. Аз го наричам "пистов". Едва ли е възможно да се разкрие какво именно му се е случило на Шиша Пангма. Но това не променя почитта, която изпитвам не само към алпиниста, но и към човека Боян Петров."
 
Сред специалните гости ще са Сандро Филипини - редакторът, с когото работи Райнхолд Меснер, Радослава Ненова, Тихомир Димитров - научен консултант на българското издание, преподавател и дългогодишен приятел на Боян Петров, и д-р Петър Берон - учител, ръководител и вдъхновител на Боян.

Природонаучният музей организира церемония в памет на Боян Петров
 
Преди 50 години Меснер пише статия със заглавието "Убийството на невъзможното", след като осъществява своето най-трудно изкачване на Средното ребро на Сас дла Круш /Хайлигкройцкофел/ в Доломитите.

Радослава Ненова: Искам Боян да остане легенда, не желая траур и черни ленти
 
С това той прави епохална промяна в основните ценности на катеренето и поставя началото на движението за чисто катерене. Днес в книгата "Убийството на невъзможното" Меснер събира над 30 статии, в които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела в алпинизма. Една от тях е статията на Боян Петров, на когото Меснер посвещава цялата си книга.
 
БТА