Полша ще ремонтира български изтребители
Полша ще ремонтира български изтребители / снимка: БГНЕС
Полша ще ремонтира български изтребители
81441
Полша ще ремонтира български изтребители
  • Полша ще ремонтира български изтребители

Полша ще ремонтира самолетите МиГ-29 на българската авиация. За това се споразумяха министрите на отбраната на двете страни - Николай Ненчев и Томаш Шемоняк.

Днес те подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество във военната област, както и писмо за намерение между военните министри на двете страни за сътрудничество в областта на въоръженията.

Очаква се до средата на 2016 година да бъдат ремонтирани двигателите и агрегатите на три самолета, а до края на следващата година - на още три изтребителя.

България е член на НАТО от 2004 г. Въздушната охрана е най-важната задача на българските военновъздушни сили и НАТО в мирно време. За поддържане на висока бойна готовност в авиацията на всяка страна член на НАТО е необходима поне една бойна ескадрила от 12 самолета. В момента Военновъздушните сили на България разполагат само с четири изправни самолета МиГ-29 с летателен ресурс, а след средата на 2016 г. изтребителите в изправно състояние може да се окажат само два.

За да избегне това, България трябва да намери начин да ремонтира двигателите на МиГ-29. След решенията на срещата на върха на НАТО за намаляване зависимостта на страните членки от страни извън Алианса и предприетите от Съвета на ЕС мерки срещу Русия, възможностите ни са ограничени. Подписаните днес документи уреждат този въпрос.

Полша се ангажира да предложи гаранция за качеството на ремонтите, по-кратък срок на изпълнение и по-изгодна цена. Към момента обаче цената на ремонтите не е обявена публично.

Според военния ни министър Николай Ненчев договореното ще има историческо значение за отношенията между България и Полша:

"Постигнахме споразумение по всеки един от дискутираните въпроси, поехме ангажимент заедно да вървим по пътя към по-тясна интеграция, както в ЕС, така и в НАТО".

Вицепремиерът и министър на националната отбрана на Полша Томаш Шемоняк също определи днешния ден като изключително важен за сътрудничеството между двете страни:

"България избра и посочи Полша като свой партньор за ремонта на изтребителите МиГ-29. Ние много добре знаем, че това решение има голямо геополитическо значение. От името на Република Полша искам да благодаря за това доверие. Това за нас е голяма чест".

Очаква се по спогодбата с Полша до средата на 2016 година да се ремонтират двигателите и агрегатите на 3 самолета МиГ-29, а до края на 2016 двигателите и агрегатите на още три изтребителя.