/ БГНЕС
Глобата за велосипедисти, които карат колела без светлоотразителни елементи на тях, е 50 лв. Ако не бутат велосипедите си по тротоарите и при преминаване през пешеходна пътека, санкцията е 20 лв. При движение при намалена видимост, без светлоотразителна жилетка, нарушителите ще трябва да заплатят 10 лв.

Това обясни полицейски инспектор Мария Ботев от ГД "Национална полиция" по повод започналата акция "Зима".
 

БГНЕС


Зимните гуми: колко ще струва да ги сменим и ...ако не ги сменим?

Акцията стартира на 1 ноември и ще продължи до края на месеца. До 10 ноември акцент в нея ще бъдат велосипедистите и каруците. Вторият етап ще е за пешеходците, а третият за безопасното шофиране при зимни условия.
 

БГНЕС


Инспектор Ботева отбеляза, че акция "Зима" се провежда повече от 20 години.

В три етапа ще премине традиционната акция „Зима”

Тя коментира, че има специални правила за движение на велосипедисти и каруци, които те често пренебрегват. И допълни, че децата, които не са навършили 12-годишна възраст могат да карат колелата си по тротоарите и пешеходните пътеки, но ако трябва да се движат по пътя трябва да са с придружител.
 

БГНЕС


Полицейският инспектор от "Пътна полиция" обясни, че във втората десетдневка на месеца ще се следи за неправилното пресичане на пешеходците и за случаи, в които водачите на МПС им отнемат предимство.