/ netinfo
От днес започва Акция „Зима“,която традиционно се провежда в партньорство със СБА и БЧК. В рамките й отново ще се проведат трите кампании, реализирани успешно през последните години, анонсира Радослав Боюклийски, началник сектор КАТ- Пътна полиция. Той бе категоричен, че ще се прояви нулева толерантност към неизрядните шофьори на пътя.

Най-честите грешки на шофьорите (ВИДЕО)

Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, започва от днес до 10 ноември. Тя е насочена към водачите на пътни превозни средства - велосипеди и превозни средства с животинска тяга.

През тези дни действията на пътните полицаи ще бъдат насочени основно към превенция над поведението на водачите на ППС. Ще се контролира спазването на въведените ограничения за движение на велосипедисти, каруци и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа.

93% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка

Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще бъде в ход от 11 до 20 ноември.

През тези дни ще се извършва активен контрол спрямо пешеходците за спазване на  правилата за безопасно пресичане, както и за даване предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно особено извън населените места.

Кампания ”Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Тя ще се проведе от 21 до 30 ноември, като 20 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС - жертви на пътя. В тези дни ще има засилен контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.

Ще спрат ли по-строги наказания шофьорите-рецидивисти? (ВИДЕО)

По време на трите кампании на акцията ще се провеждат тематични специализирани полицейски операции. Независимо от обявените теми, при установяване по време на проверките на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се взима безкомпромисно отношение на място.

През месец ноември са планирани и огледи на състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка, и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност от ПТП. При необходимост ще се изготвят предписания до стопаните на пътя.

„Акцията е с цел подготовка на превозното средство за зимния сезон, но по-важно е да се заостри вниманието на водача, за това което предстои. При шофиране всеки да се съобрази, че условията, в които трябва да намалява скоростта няма да са същите, намалява се освен спирачния път и светлата част от деня.

Може да има и мъгли, всичко това влияе отрицателно върху условията, в които управлява водачът”, коментира Валентин Микев, председател на СБА Кюстендил.