/ БТА
След прекъсване на издирването на катастрофиралия изтребител МиГ-29 на 14 юни заради лошото време, продължава събирането на информация и анализирането й от Поста за търсене и спасяване на ВМС, съобщиха от пресслужбата на военния флот във Варна. Основната цел е да бъде прецизиран районът на катастрофата. Метеорологичната прогноза за 17 юни е благоприятна и операцията ще продължи от ранните утринни часове, допълниха от ВМС. 

Още търсят черната кутия на падналия МиГ-29

В нея ще участват минният ловец "Цибър" и екип и оборудване на фирма "Хидроремонт" ООД. Два катера на флота ще бъдат в готовност да се включат при необходимост.

Ще бъде изследван район с площ 3,5 квадратни километра, за който анализите показват, че има голяма вероятност да е мястото на катастрофата. Основната цел е да бъдат открити части от самолета, което пък ще послужи за откриването на черната му кутия.

Загинал е пилотът на изтребителя, който падна край Шабла

Инцидентът с падането на военния самолет МиГ-29 стана на 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България. Веднага първо стартира операция по търсенето и спасяването на пилота на изтребителя, която за съжаление приключи трагично. При издирването се установи, че майор Валентин Терзиев е загинал.

Съпругата на майор Терзиев: Ще се видим отново - там горе!

След това това продължиха действията по издирването на „черната кутия“ на падналия в морето МиГ 29. Освен корабите от Военноморските сили (ВМС), в издирвателната операция участваха с оборудване и екипи на Института по океанология към БАН, както и специализирани фирми. В хода на операцията бяха открити голям брой подводни цели, но след проведено обследване на по-големите от тях с дистанционно управляеми подводни апарати се оказа, че те не са части от самолет.

Лошото време спря търсенето на „черната кутия“ от падналия МиГ-29 край Шабла

Заради неблагоприятните хидрометеорологични условия в Черно море за търсене и последващо класифициране на откритите контакти от малките плавателни съдове в района на операция, в неделя обследването се извършваше само от минен ловец Цибър. Поради по-нататъшното влошаване на времето, беше взето решение за временно прекъсване на изпълнението на задачата.