Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди на свое заседание проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г.

В него са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната, съобщават от НОИ.

От 1 януари минималната пенсия става 300 лева, а максималната се увеличава от 1200 на 1440 лв. По правило, таванът е обвързан и с данъците върху доходите ни, но сега кабинетът няма да ги вдига.

Променят се парите и на всички пенсионери с 5%. Добавката от 50 лева остава и през следващата година, но до края на месец март, когато реално изтича мандатът на това правителство.

Правителството залага скок на минималната работна заплата с 40 лв.- така от 610, тя ще стане 650 лева.

Предвижда се още минималното обезщетение за безработица от 9 лева да се увеличи на 12 лева на ден. Ще продължи и мярката 60/40.

Общо разходите за социалния бюджет, които залага правителството, са над 12 млрд. лева, като само за новите мерки на кабинета се заделят допълнителни около 2 млрд. лева.

С близо 2 милиарда лева повече заделя държавата за пенсии, заплати и помощи в сравнение със сметката за настоящата година. От 1 януари най-ниската пенсия у нас става 300 лева, а най-високата - 1440 лева. Това обаче няма да вдигне максималния осигурителен доход. Промяна обаче ще има при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се българи, като се покачва от 610 на 650 лева. А в условията на COVID-19 държавата е предвидила още пари в помощ на бизнеса.

В изпълнение на своите правомощия по Кодекса за социално осигуряване, членовете на съвета се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения.

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.