Съдът се произнесе окончателно в полза на бизнесмена Георги Гергов за Пловдивския панаир, съобщава БНТ

Отказът на длъжностните лица да бъдат вписани варненските акции в капитала на доминираното от бизнесмена дружество cе отменя като незаконосъобразно, гласи решението на магистрата Румен Захариев от Окръжен съд - Пловдив, при когото случайното разпределение на делото прати казуса с международното търговско изложение за трети път през миналата седмица.

Решението е окончателно, не подлежи на обжалване и делът от акциите на Варна трябва да бъде вписан.

Счита cе, че при финализирането на тази сделка бизнесменът Гергов ще придобие контрол от над 79 на сто от панаира.

С предишно свое решение съдия Заxаpиев отхвърли жалбата на кмета на Пловдив Здравко Димитров срещу вдигането на капитала. Тогава оспорване пред Апелативния съд от страна на общината нямаше.

Припомняме, че миналата седмица бизнесменът Георги Гергов, мажоритарен собственик на "Пълдин туринвест" АД, с което държи по-голямата част от акциите на Международния пловдивски панаир, обжалва отказа на Търговския регистър да впише апорта на акциите на Община Варна". До това се стигна, след като Търговският регистър за втори път отказа да впише апорта на варненските акции в "Пълдин Туринвест". Като причина беше изтъкната оценката от вещите лица на варненските акции е от 2001 г. и е неактуална. Друга причина за отказа бе, че не са представени доказателства, че контролираното от лицето Георги Гергов дружество действително притежава 16 314 400 броя обикновени безналични поименни акции с право на глас от капитала на "Международен панаир - Пловдив" АД, собственост на Община Варна. 

Апелативна прокуратура – Варна започна разследване срещу кмета на Варна Иван Портних във връзка с акции на общината в Пловдивския панаир. В отговор той заяви: "Проблемът с Пловдивския панаир е пловдивски.Той поясни, че целият казус с панаира идва от Костово време. Тогава той е бил приватизиран, а тогава зам.-министър е била сегашната лидерка на БСП - Корнелия Нинова." Пловдивчани, от своя страна, се събраха на протест пред Община Пловдив, с искане за връщане на Панаира на града и придобиване на варненските акции от държавата в лицето на Министерство на икономиката, за което има решение на Общински съвет - Варна на 2017 г., което кметът на морския град все още не е изпълнил.
БНТ