Плевнелиев: Банковата система е стабилна, хората да бъдат спокойни
Плевнелиев: Банковата система е стабилна, хората да бъдат спокойни / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев: Банкова криза няма, има криза на доверието
73485
Плевнелиев: Банкова криза няма, има криза на доверието
Реакции след срещата
  • Плевнелиев: Банкова криза няма, има криза на доверието
  • Реакции след срещата

Политическите партии и институциите декларират своята решителност и готовност за гарантиране на банковата стабилност в страната. За това се споразумяха лидерите на политически партии по време на консултациите на „Дондуков” 2.

„Политическите партии и институциите, участващи в консултациите, декларират своята решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната”, заяви президентът.

„Парите на гражданите и фирмите, вложени в банковите институции в България, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на Европейския съюз, Валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. Разполагаме с достатъчно резерви, средства и механизми, за да се справим с всички опити за дестабилизация, като заставаме зад всяка банка, подложена на атака”, уточни още той.

„Политически сили, представени в българския и Европейския парламент, поставят обществения интерес и финансовата стабилност, като част от националната сигурност, над политическите различия и обединяват усилията си за постигане на стабилност и доверие в институциите и икономиката. Предприемат се всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност. В ход са и законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност. Международните пазари ни вярват, добре е и ние да си вярваме”, обобщи още Плевнелиев.

Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана. Няма основание и няма причини да се поддаваме на паника. Банкова криза няма, има криза на доверието и има криминална атака. Те трябва да бъдат преодолени, а виновните - преследвани с цялата строгост на закона, категорично заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи още, че политическите партии „осъждат остро разпространяването на слухове и неверни твърдения по отношение на финансови институции в България”.

„Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и в кратки срокове да покажат резултати. Необходими са спешни действия за откриване и наказване на извършителите и поръчителите на това злонамерено деяние. Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си. Но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс”, каза той.

Плевнелиев Банковата система е стабилна хората да бъдат спокойни
netinfo

Предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 5 октомври. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев след консултациите днес с лидерите на парламентарно представените политически сили и на партиите, които имат представители в Европейския парламент.

Държавният глава обяви, че 42-рото Народно събрание ще бъде разпуснато на 6 август и ще бъде назначено служебно правителство.

РЕАКЦИИ СЛЕД СРЕЩАТА

Лидерът на „България без цензура” Николай Бареков посъветва хората да не теглят парите си от банките и определи днешния ден като добър за българската демокрация. Ясно е, че Орешарски си отива, заяви той и благодари на президента Росен Плевнелиев, че е одобрил молбата му за консултации с партиите.

По думите на Бареков от БСП са отказали да назоват датата, на която Пламен Орешарски ще подаде своята оставка. Президентът Плевнелиев обаче е заявил, че това трябва да стане най-късно на 22 юли.

Стабилността на банковата система е най-важната тема на консултациите според представителите на Реформаторския блок.

Лидерът на „Демократи за силна България” Радан Кънев заяви, че има сериозен консенсус относно подкрепата на стабилността на банките и данни от управлението на БНБ, че банките в момента са стабилни. Кънев потвърди позицията на всички политически сили и на институциите, че утре банките ще работят, а хората трябва да си върнат доверието в тях.

От Реформаторския блок обаче не посочиха какви конкретни законодателни промени са коментирани на проведената среща в подкрепа на банковата стабилност

Относно предсрочните парламентарни избори лидерът на ДСБ подчерта, че най-късната възможна дата за оставка на правителството след уговарянето на 5 октомври за дата на изборите, е 25 юли. По думите му, ако премиерът Орешарски не я спази, това ще означава нарушаване на днешното споразумение.

Плевнелиев Банковата система е стабилна хората да бъдат спокойни
netinfo

Повече от пет часа продължиха политическите консултации при президента за приоритетите, по които ще работи Народното събрание преди разпускането си. Минути преди 14.00 ч. политическите лидери влязоха в сградата на президентството, за да търсят формулата за повече стабилност в държавата.

Освен лидерите на парламентарно представените политически сили - БСП, ДПС, ГЕРБ, в консултациите участваха и лидерите на партиите с представители в Европейския парламент - „България без цензура” и Реформаторския блок.

В президентството бяха още председателят на парламента Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов, управителят на БНБ Иван Искров, и подуправителят на Централната банка Калин Христов.