/ Булфото
И по време на второто заседание на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около подписването на меморандума между България и компанията Джемкорп възникнаха спорове на висок тон между депутатите.

Единственият, който се яви, за да бъде изслушан беше бившият енергиен министър Александър Николов, докато съпредседателите на Продължаваме промяната Асен Василев и Кирил Петков, както и бившият съветник на Петков-Лена Бориславова не се явиха.

Петков отказа да отиде на изслушването в комисията „Джемкорп“

Десислава Трифонова от ГЕРБ попита кои са собствениците на Джемкорп и IP3 Corporation. Бившият енергиен министър Александър Николов заяви, че собственик на Джемкорп е Атанас Бостанджиев.

Десислава Трифонова от ГЕРБ изрази отношение от името на ПГ на ГЕРБ и посочи: "Беше разочароващо, защото не получихме нова информация. Не разбрахме кой е собственик на тези две компании. За нас е абсолютно недопустимо, че не са извършени никакви проверки. Много е разочароващо, че не получихме отговори с документи", каза тя.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" посочи, че става дума за необвързащ меморандум за разбирателство. "В двете заседания стана ясно, че към този момент меморандумът е вече прекратен. Има внесени официални писма от двете компании за отказ от претенции, уточни се, че няма установени последици след подписването на меморандума", обясни той.

Неговият съпартиец Иво Атанасов обясни липсата на двамата съпредседатели на Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен Василев. Той отбеляза, че в момента в Народното събрание се провежда парламентарен контрол, на който те присъстват и по тази причина те не участват в изслушването.

"В парламентарния контрол е много по-важно да изслушваме министър Шишков, във връзка къде са парите от АМ "Хемус", отколкото да се занимаваме с цирковете, организирани от партия ГЕРБ във връзка с изслушването на Джемкорп, заяви по-рано Кирил Петков на брифинг в парламента. Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" отново припомни, че подписаният меморандум е необвързващ и е прекратен.

Депутатите одобриха комисия, която да разследва „Джемкорп“

"Няма да влизаме в цирковете на ГЕРБ, омръзна ни от "борисовките". Вече 2 месеца се занимаваме с несъстоятелни неща и в момента много по-важно е да изслушаме министър Шишков за магистрала "Хемус", къде са изчезналите пари, къде е изчезналата магистрала", заяви Петков.
БГНЕС