/ БГНЕС
Планът за възстановяване и устойчивост, кохезионната политика и Еврозоната са водещите теми за страната ни в момента. ПВУ беше общият фискален отговор на Европа към един плашещ макроикономически проблем, който всички страни-членки изпитаха в началото на 2020г. Този общ фискален отговор беше отговор на икономическата криза с цел да успокои турболенциите на пазарите, да покаже, че Европа има ресурса да отговаря на големи икономически кризи”. Това заяви заместник министър- председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на дискусията „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените“, предаде БГНЕС.

“Планът бе и резултат от години дискусии, години опити на политическите партии, на прогресивните икономисти как Европа да се справя с кризите, за да не повтаря грешките от миналото”, заяви още той.

“Социалистите в ЕС стартират една политическа кампания “Да намалим сметките”, защото въпросът е екзистенциален и именно поради това трябват нестандартни мерки. Ние предлагаме 100 млрд. лв. директна подкрепа към населението, за да се подпомогнат гражданите в борбата с цените на енергоносителите”. Това уточни и Сергей Станишев в началото на дискусията. Той подчерта, че цените на енергоносителите се дискутират във всяко едно семейство е ЕС, защото тяхното повишение е станало факт заради зависимостта на Европа от други енергодоставчици.

“Темата за енергийна бедност естествено произтича от това, което се случва с цените на енергията в момента. Няма едно решение на този проблем, той ще бъде сред нас, но без взаимодействие между политическите институции няма и да се открият дори частични решения. Имаме нужда от комплексни мерки в подкрепа на бизнеса и на хората, за да се реши проблемът с високите цени на енергията, затова трябва въвеждане на дефиницията за енергийна бедност от НС както и въвеждането на решителни мерки за справянето с нея. Дори Германия си позволи да приеме 200 млрд. лв. за помощ на своето население, така че всяка една държава в ЕС трябва да се погрижи за своето население. Задачата на тази дискусия е не да се притисне една или друга институция, а да се създаде един конструктивен диалог в търсене на всякакви механизми, защото според данни от Евростат около 7% от населението на ЕС не е имало достъп до адекватно отопление през 2021 г., а България е сред най-засегнатите, защото в страната ни числата са три пъти по-големи от средните за ЕС. Именно поради това трябва да се реализират мерките по ПВУ и да получим помощта от 1,5 млрд. лв.”, добави още Станишев.
БГНЕС