Папа Франциск пристига в България
101470
Папа Франциск пристига в България
  • Папа Франциск пристига в България
Негово Светейшество папа Франциск пристига на посещение у нас, за да поздрави българския народ и да даде своя благослов за мир и благоденствие.
 
В рамките на тридневното си пътуване папата ще посети София и Раковски. Светият отец ще се срещне с представители на държавната власт, на дипломатическия корпус и на вероизповеданията, а гражданите ще могат да участват в общо пет събития в столицата и Раковски.

Папа Франциск пристига у нас с делегация на най-високо ниво
 
Това е второто посещение на глава на Римокатолическата църква у нас след визитата на папа Йоан Павел Втори през 2002 година. Мотото на посещението на папа Франциск е "Мир на земята".
 
Папа Франциск ще пристигне на българска земя със самолет и с официална делегация от 10 души, начело с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Светият отец ще бъде придружаван от швейцарски гвардейци и от ватикански жандарми, а за храната му по време на посещението ще се грижат монахини.

Папа Франциск и протоколът: МВР се подготвя за „извънредни ситуации“
 
На правителственото летище в София папата ще бъде посрещнат от премиера Бойко Борисов, с когото ще бъде и първата му официална среща. След това папа Франциск ще се срещне с президента Румен Радев, с представители на дипломатическия корпус у нас и с българския патриарх Неофит.
 
На обяд Светият отец ще се помоли пред иконата на светите братя Кирил и Методий в храм-паметника "Александър Невски" - един красив жест към българския народ по думите на апостолическия екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България монсеньор Христо Пройков.

Визитата на папата у нас: Историческо събитие, което световните медии ще проследят
 
Папа Франциск ще отправи и традиционното си неделно обръщение към католиците на площад "Александър Невски", след което ще се отправи към площад "Александър Батенберг", за да мине сред хората със своя папамобил. В късния следобед отново на този площад папата ще участва в Света литургия.
 
Във втория ден от апостолическото си пътуване Светият отец ще посети град Раковски и ще се срещне с католическата общност. Вечерта папа Франциск ще се върне в София за кулминацията на посещението си - послания за мир с представители на различни вероизповедания.

Какъв знак е посещението на папа Франциск в България?
 
Във вторник сутринта папата ще си тръгне от страната ни и ще замине за Северна Македония.
 


Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук