Пациенти с ревматоиден артрит настояват Здравната каса да плаща изцяло лечението им
Пациенти с ревматоиден артрит настояват Здравната каса да плаща изцяло лечението им / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пациенти с ревматоиден артрит настояват Здравната каса да плаща изцяло лечението им
72965
Пациенти с ревматоиден артрит настояват Здравната каса да плаща изцяло лечението им
  • Пациенти с ревматоиден артрит настояват Здравната каса да плаща изцяло лечението им

Пациенти с хроничното заболяване ревматоиден артрит за пореден път настояха Здравната каса да покрие изцяло лечението им, а не както е в момента - 75% от него.

Останалите 25% сега се заплащат от фирмите производители на лекарства, но родните пациенти са обезпокоени от слухове, според които финансовата институция ще намали процента, до който покрива лечението на тези хора, и така ще се наложи те да си доплащат. От Здравната каса обаче увериха, че не готвят подобни рестрикции.

Около 100 000 души у нас страдат от ревматични заболявания, сред които е и ревматоидният артрит. Експертните лекарски комисии, които освидетелстват пациентите с ревматоиден артрит за цяла България, са едва три, посочи Боряна Ботева от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания: „Има три такива - София, Пловдив и Варна. Да речем, че пациентът иска да си запише час в комисията в София. Обажда се на посочения телефон и в определения ден през седмицата той отива там с всички документи. С него чакат още около 80 души. Там няма пейки, няма къде да се седне, чака се в един коридор. Аз съм пациент, който е на такова лечение и ви казвам от личен опит, че там е ужасно да стоиш и да чакаш. Ние сме хора с проблеми на опорно-двигателния апарат и седенето прав понякога е трудно за нас".

Държавата вече осигурява лекарствата на хората с ревматични заболявания, но не и необходимите грижи, добавя Роза Чеглайска, председател на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит: „Ние винаги сме на заден план и за Здравна каса, и за държавата. това заболяване го имам от 34 години. Напуснах работа преждевременно. Онкологичните заболявания са много страшни. Хората, които не успяват да се лекуват, си отиват. А нашите заболявания и на онзи свят боли".