Отпускат по 150 лв. за семейства на първолаци
Отпускат по 150 лв. за семейства на първолаци / Sofia Photo Agency, архив
Отпускат по 150 лв. за семейства на първолаци
63992
Отпускат по 150 лв. за семейства на първолаци
  • Отпускат по 150 лв. за семейства на първолаци

За шеста поредна година семействата на първокласници с ниски доходи ще получат еднократно по 150 лева, за да покрият разходите, свързани с подготовката на децата им за учебната 2013-2014-та година. Размерът на социалната помощ ще бъде одобрен на днешното заседание на правителството и не е увеличаван от 2008-ма година. След заседанието премиерът Марин Райков ще се срещне с министър-председателя на Косово Хашим Тачи, който пристига на еднодневно работно посещение у нас.

В началото на всяка учебна година семействата на първокласници, които през последните 12 месеца са имали доход под или равен на дохода, определен в закона за държавния бюджет, получават социална помощ.

През тази година доходът е 350 лева на член от семейството. Това означава, че около 45 хиляди първокласници ще получат помощта от 150 лева. Нейният размер не е увеличаван от 2008-ма година, когато тогавашното правителство я вдига с 30 лева.

На днешното си заседание служебният кабинет ще гласува и отчуждаването на частни имоти в участъка Белокопитово-Каспичан, необходими за изграждането на автомагистрала „Хемус".

Средствата за отчуждаване за осигурени от агенцията „Пътна инфраструктура". След заседанието премиерът Марин Райков ще се срещне със своя колега Хашим Тачи. Двамата ще обсъдят двустранните отношения, европейската интеграция в региона, икономическото сътрудничество и съдействието в борбата с организираната престъпност.