Отпадна защитната мярка срещу вечните обвиняеми
Отпадна защитната мярка срещу вечните обвиняеми / Министърът на правосъдието Маргарита Попова
Отпадна защитната мярка срещу "вечните обвиняеми"
27399
Отпадна защитната мярка срещу "вечните обвиняеми"
  • Отпадна защитната мярка срещу "вечните обвиняеми"

Парламентът премахна нормата в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), която дава защита на обвиняемите срещу прекаленото протакане на разследванията от страна на прокуратурата, като прие окончателно текстове от поправките в кодекса. В сега действащия закон обвиняемите по тежки престъпления имат право да поискат вкарването на делото в съдебна фаза, ако разследването продължи повече от две години. При т. нар "леки" престъпления срокът е година.

Защитната мярка срещу съществуването на т. нар. "вечни обвиняеми" бе въведена преди две години. Единствено ГЕРБ подкрепиха отпадането й, сините и „Атака" се обявиха против, а поради несъгласие с предишни изменения ДПС и БСП не бяха в залата.

Министър Маргарита Попова призова избраниците да гласуват за отпадането на тази глава от кодекса със следните аргументи: „Глава 26 е процесуална амнистия за хора, извършили тежки престъпления, които след две години, ако прокурорът не си е свършил добросъвестно работата или някой го притиска да не си я свърши, обвиняемият ще остане ненаказан, ще остане на свобода и хора, в чиито семейства има убити, никога няма да могат да получат правосъдие. Глава 26 е тежка корупционна врата, която е отворена и дава възможност да злоупотребяват недобре работещи разследващи и недобре работещи прокурори. Тази тежка корупционна разпоредба дава възможност на административни ръководители и на високо стоящи хора, заемащи позиции съдебната система, да манипулират разследващите, които стоят под тях и след една-две години престъпниците да останат ненаказани".