От утре (17 септември) пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки, това съобщиха от Здравното министерство.

Утвърдиха процедурата за домашно лечение на COVID-19 с безплатни лекарства

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.

Пълен списък на здравните заведения с COVID зони

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

В списъка с безплатни лекарства са включени:

enlightenedCefuroxime

enlightenedAzithromycin

enlightenedLevofloxacin

enlightenedEnoxaparin

enlightenedNadroparin

enlightenedBromhexine

enlightenedBudesonide - Inhalation powder

enlightenedDexamethasone

enlightenedClopidogrel

Министерството на здравеопазването ще подпомогне Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) и Медицинските центрове (МЦ), където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева.

Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.