/ БГНЕС
БСП иска отмяна на поръчката за изграждане на площадки за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново
101091
БСП иска отмяна на поръчката за изграждане на площадки за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново
  • БСП иска отмяна на поръчката за изграждане на площадки за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново
Да се отмени обществената поръчка за подготовка на площадки за настаняване на мигранти в Странджанско. За това се обявиха днес от БСП. Поръчката е обявена на 15 март от Министерството на вътрешните работи и според публичната документация касае три площадки в Малко Търново, Любимец и Елхово, в които да бъдат изградени временни кризисни центрове от затворен тип.
 
Няма да се строят нови бежански центрове, успокои Красиир Ципов

Според социалистите обаче това е необходимо, предвид факта, че в момента миграционен натиск не е на лице.

БГНЕС

Поръчката е за разполагане на спални контейнери за 3000 души 1600 от тях трябва да се разположат на площадката в Елхово, 1088 в Любимец, а настаняването на още 280 души трябва да бъде осигурено в Малко Търново. От БСП обаче искат поръчката на обща стойност 8,3 млн. лева без ДДС да бъде отменена.
 
Протест: Странджа и Сакар без ислямисти и терористи (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Ние не приемаме без да има необходимост да се изграждат подобни бежански центрове. Защото ни се струва, че в момент, когато миграционният натиск е на практика нулев по нашата граница, в момент, когато анализите не показват вероятност от нова бежанска вълна в обозримо бъдеще да се правят подобни проекти само, за да се усвоят едни средства, които са предоставени от Европейската комисия, И за пореден път едни средства да се разпределят между близки до властта фирми", обясни Кристиан Вигенин, секретар на ПГ на партията.
 
"Другият проблем е, че от наша гледна точка това се прави тихомълком, без да бъдат информирани гражданите, без тяхното съгласие, като включително по тази тема не е информирана и местната власт", заяви днес Вигенин.

БГНЕС

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов в писмена позиция по темата преди дни обяви, че не става дума за нови бежански лагери. Въпросните площадки щели да бъдат пуснати в експлоатация само, когато е налице миграционен натиск и когато е активиран плана за извънредна ситуация, пише още в позицията.
 
МВР: Няма да строим бежански лагери, само площадки

Според нея кметовете и областните управители по места са информирани за поръчката, а средствата са европейски, отпуснати по фонд "Убежище, миграция и интеграция".