/ iStock/Getty images
„От 1 юли влиза в сила законодателната мярка, свързана с 15% таван на надценката на хляба, която ще доведе до абсолютна катастрофа по веригата производител – дистрибутор – търговец. Хлябовете бял, типов и „Добруджа“, които са обект на тази мярка, ще изчезнат от търговската мрежа, тъй като, ако се спази законодателното изискване, търговците трябва да работят на загуба и ще коригират и лимитират своите заявки, така че постфактум това ще доведе до фалити при хлебопроизводителите, които произвеждат тези три основни вида хляб“.

Такова мнение изрази по Радио Стара Загора Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България.

В края на април Народното събрание неочаквано прие таван от 15% за надценката на хляба до края на 2024 г., както и удължаване на нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното до края на годината. В противен случай ставката трябваше да се вдигне на 20% от 1 юли.

„Нашият апел е веднага да бъде отменено това законодателно решение, за да не се нарушава свободният пазар и законите на конкуренцията, и на пазара да присъстват основните видове от така наречения масов хляб, каквито са бял, типов и „Добруджа“, коментира Кукушева и добави:

„Никой не ни дава информация как ще се предлага тази методология. Никой не ни дава информация има ли методология и каква е тя, как са дефинирани хлябовете – по съдържание, по име или по нещо друго, така че неяснотата е огромна, обаче 1 юли е след няколко дни. Затова обръщаме внимание, че България може на 1 юли 2024-та година да осъмне без хляб за население от 2 и половина милиона души“.

По думите ѝ цената на най-масово потребяваните продукти с това наименование е различна за всеки търговец. Надценката зависи от производителя и договорните му отношения с всеки един търговец поотделно. Този тип информация не се коментира. Тя касае само два субекта – търговец и производител. Законът за защита на конкуренцията не позволява събирането на такава чувствителна информация.

„Предложението за такава мярка не идва от нас. От трибуната на НС чухме, че ще бъде направен анализ, който да утвърди мярката или да я отмени. Анализът за въздействие на мярката беше възложен на министерствата на икономиката и на финансите. Но ние и досега не сме запознати с такъв анализ и с последствията, които произтичат от него. Тази мярка не е облечена в икономическа дефиниция и не можем да направим какъвто и да било извод за нейното въздействие, освен, че пазарът ще се срути и ще последва катастрофа и липса на хляб. На въпросите ни досега беше отговаряно с „Изчакайте, ще стане ясно.“ Но вече няма време. Не бива да се допуска влизането в сила на тази мярка, от която в крайна сметка най-голяма загуба ще имат българските потребители. И която ще доведе до нарушаване законите на конкуренцията, а когато тези закони са нарушени, цените вървят нагоре“, заяви Мариана Кукушева.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР