/ БГНЕС
Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложение на БСП за премахване лимита на безвъзмездно доставяно количество диагностицирани и преработени кръв и кръвни съставки, необходимо за лечението на здравноосигурени лица с хематологични заболявания, хоспитализирани в структура по клинична хематология.
 
С 55 гласа "за", петима - "против", и 79 - "въздържал се", депутатите не приеха проекта на Георги Михайлов за изменения в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането.
 
В становището на финансовото министерство се казва, че в приложената към законопроекта предварителна оценка на въздействието е посочено, че приемането на предложението е свързано с необходимостта от осигуряване на допълнителен ресурс от около 1,8 млн. лв. от държавния бюджет за 2018 г. В бюджета на Министерството на здравеопазването обаче няма предвидени средства за обезпечаването на предлаганите нормативни промени, пишат от МФ.
 
Своевременното и качествено лечение на пациенти с хематологични заболявания, на които им предстои или е извършена алогенна или автоложна трансплантация на хемопоетични стволови клетки, изисква клиниките или отделенията по клинична хематология да се снабдяват и да преливат ежедневно голямо количество кръв и кръвни продукти, е записано в мотивите на вносителя.
 
Предвид този факт, утвърждаваните в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането (ЗККК) безплатни количества кръв и кръвни съставки са крайно недостатъчни за медицинските нужди на многопрофилните и специализираните лечебни заведения в страната, в които са разкрити клиники или отделения по клинична хематология за подготовка и/или извършване на трансплантация на хемопоетични стволови клетки.
 

БГНЕС


Кръводаряването е безвъзмездно по отношение на кръводарителите, засегнати са обаче лекарите, които го извършват, пациентите и близките им, коментира Валентина Найденова от левицата. Има и финансова страна - близките на пациентите трябва да търсят сами и да плащат от 150 до 300 лв (в столицата) кеш на всеки кръводарител. Още по-трудно е за лекарите, които се занимават със стволови клетки и е нужно многократно кръвопреливания за година, изтъкна депутатът.
 
Въпросът е финансов, правен и морал, лекарите, лекуващи със стволови клетки, имат нужда от помощ - ще им я дадем ли, как и кога, попита Найденова от парламентарната трибуна.