Осем души с обвинения за трафик на мигранти

/ Thinkstock/Getty Images
Осем души са задържани за трафик на мигранти от Афганистан към Западна Европа
101849
Осем души са задържани за трафик на мигранти от Афганистан към Западна Европа
  • Осем души са задържани за трафик на мигранти от Афганистан към Западна Европа
8 души, сред които 2-ма българи, са задържани за нелегален трафик на мигранти от Афганистан към Западна Европа, съобщиха на брифинг от спецпрокуратурата.

Мигрантите били превеждани от Турция в България през гористи местности и транспортирани до Сърбия, откъдето ги поемали сръбски каналджии.  От държавното обвинение заявиха, че засега няма доказателства гранични полицаи също да са участвали в схемата.

Иван Гешев: Над 17 души са задържани за трафик на мигранти


„Установено е, че членовете на организираната престъпна група превеждали големи групи лица, предимно чужди граждани, групи от 30-40 лица, афганистанци, пакистанци и иракчани, от Турция, през територията на Р България, до Сърбия“, обясни говорителят на спецпрокуратурата – Сийка Милева.

„На сръбска територия те били посрещани от сръбски каналджии, които ги транспортирали до страни от Западна Европа. Забелязани са случаи, в които са транспортирани и цели семейства“, добави Милева. Но, по думите й, мигрантите били предимно лица, ненавършили 16-годишна възраст, от мъжки пол, без никакви документи за самоличност.

Разследват престъпна група за трафик на мигранти

„Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите. Те се превеждали през т.нар. зелени граници, а именно гъсти гористи местности. Когато стъпвали на територията на Р България бивали транспортирани със специално оборудвани бусове. Те се укривали и настанявали в наемани, секретни квартири в кварталите Филиповци и Орландовци. Лицата престоявали от един до два дни на територията на страната ни. Сумата, която се заплащала за трафикирането на едно лице варирала от 8 до 10 хиляди евро на човек“, каза още говорителят на спецпрокуратурата.

„Събират се доказателства за връзката и участието на гранични полицаи в организираната престъпна група, но до настоящия момент не са събрани достатъчно такива. Не са повдигнати обвинения на длъжностни лица“, добави още тя.