/ ThinkStock/Getty Images
Към момента общият брой на официално регистрираните заразени с морбили е 45. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Още четирима заболели от морбили в Благоевградско

„Към 25 февруари в референтната лаборатория има три нови потвърдени случая на заразени с морбили - две са на бебета от София, във възраст преди ваксинация, и едно дете от град Самоков“, посочи проф. Кантарджиев, като посочи, че всички те са хоспитализирани в софийски болници.
 
„Просто шарка, по-добре да преболедува“, това мислене е погрешно и излага децата на риск

„Към момента официално регистрираните са 45 случая на заразени с морбили. От тях потвърдени в Националната референтна лаборатория на центъра са 27. Като 17 от болните са от област Благоевград, 7 са от град София и трима от София област“, обобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

БГНЕС

По думите му към момента не може да се говори за епидемия, защото това са отделни епидемични случаи на взривове. „За епидемия може да се говори, когато е засегната област и когато се разпространява в различни области. Ако всички подлежащи и неимунизирани деца до 8-годишна възраст се ваксинират, няма да допуснем епидемия в нашата страна“, заяви епидемиологът.

„По данните на Центъра за анализи и обществено здраве над 90% са ваксинирани против морбили през 2018 г.“, каза още той.
Агенция Фокус