/ Thinkstock/Getty Images
Мобилен кабинет за ваксинация срещу морбили разполага Столичната здравна инспекция от днес в квартал „Христо Ботев“. Целта е да се ограничи разпространението на заразата. В квартал „Христо Ботев“ вече са регистрирани два случая на заразяване с болестта на пациенти без имунизация. От 21-ви предстои разкриването и на още 4 кабинета за безплатни имунизации срещу морбили в София.

27 случая на морбили у нас, още 6 нови случая на заразени с дребна шарка
 
В мобилния кабинет ще бъдат факсинирани всички деца на възраст от 13 месеца до 18 години, които все още не са минали задължителната имунизация. Данни за тях се събират от общопрактикуващите лекари.
 
Откриването на мобилния кабинет в квартал „Христо Ботев“ идва след указанията на Министерството на здравеопазването, според който всички общопрактикуващи лекари в страната трябва да издирят неваксинираните деца и младежи до 18 години и да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Седем деца от Разлог се лекуват от морбили в болница в София
 
В четирите общински многопрофилни болници в столицата - Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта и Пета МБАЛ, също ще заработят кабинети за безплатна ваксинация. Те отварят от 21 февруари.
 
Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.