Очаква ни сериозна криза с медицинските кадри
Очаква ни сериозна криза с медицинските кадри / снимка: shc.hu

В следващите три до пет години се очаква сериозна криза с медицинските кадри, заяви във Варна Валерий Митрев, заместник-министър на здравеопазването. Той присъства на откриването на новата учебна година във варненския Медицински университет. По думите му, в момента най-голям е дефицитът на анестезиолози и патохистолози.

„Подпомагането на висшето медицинско образование е повече от необходимо, тъй като голяма част от специалистите ни потърсиха реализация в чужбина", заяви Валерий Митрев и добави:

„В момента имаме срещи по страната с Районните центрове по здравеопазване, където даваме задача да се направи една прогноза по региони, с между 3 и 5-годишен период, какви кадри ще бъдат първоначално най-дефицитните и това трябва да се съобразим, разбира се, и с разговорите с ректорите, за студентите, които трябва да бъдат приети. Знаете, че имахме една-две нулеви години, което е сериозен проблем. Затова този ден е не само тържествен, а ще го използваме и за разговор с академичната общност на тази тема".   

Дефицит има и при магистър-фармацевтите, подчерта Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз, който поздрави първия випуск студенти във Факултета по фармация на варненския Медицински университет. Първа копка на сградата на факултета бе направена през месец май, като се очаква строителството да приключи до три години.

Други новини от Варна