/ Sofia Photo Agency, архив
Бисер Петков
93697
Бисер Петков
  • Бисер Петков
Вариантите за нов модел на подпомагане на пълнолетните хора с увреждания ще бъдат обсъдени с родители на деца с увреждания в понеделник, съобщи социалният министър Бисер Петков. Той потвърди, че един от вариантите предвижда преобразуване на интеграционната добавка в месечна помощ с размер, който ще се определя всяка година. Министър Петков обясни още, че ще продължи да търси начин за сближаване на позициите на бизнеса и синдикатите относно механизма за определяне на минималната работна заплата.
 
Социалният министър припомни, че в момента интеграционните добавки, които се отпускат на хората с увреждания за различни услуги, като транспорт и достъп до информация, са с прекалено нисък размер, затова се търси вариант за тяхното окрупняване.
 
"Тези малки суми не оправдават и разходите, свързани с тяхното амнистиране, превеждане, заплащане на такси. Така че търсейки отговор на исканията на родителите на деца с увреждания, това е един от вариантите, който чисто в експертен план се обсъжда в Министерството на труда и социалната политика за промяна в модела на заплащане на добавки на хората с увреждания", каза Петков.

Обмислят преобразуване на интеграционната добавка за хора с увреждания
 
Колкото до механизма за договаряне на минималната работна заплата, Бисер Петков обясни, че като министър трябва да изчерпи всички възможности за постигане на съгласие между работодатели и синдикати:
 
"Няма драма от това да не бъде постигнат такова съгласие. Така или иначе в средносрочната бюджетна прогноза правителството, съгласно заявените приоритети за управление и цели по отношение на доходите, е заявило как вижда нарастването на минималната работна заплата в рамките на мандата, което в същото време е оставила вратата отворена чрез една забележка - че всъщност тези предложени нива на минималната работна заплата могат да претърпят промени, в случай че се стигне до договаряне", каза още той.
 
Според проекта за бюджетна прогноза на финансовото министерство минималната заплата трябва да стане 510 лева от януари догодина.