/ ThinkStock/Getty Images
Няма критична или извънредна ситуация в страната след обилните валежи, които продължиха цял ден в Западна и в Централна България. Това съобщиха на извънреден брифинг в МВР министърът на вътрешните работи Валентин Радев, на енергетиката - Теменужка Петкова, кметът на София Йорданка Фандъкова и главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", след заседание на Националния оперативен щаб за обстановката на територията на страната.

Циклонът „Филип“ донесе дъждове, създадени са кризисни щабове, следят се водоеми
 
Имаше спорадични излизания на малки реки от коритата, но няма информация за пострадали хора или за големи материални щети, каза комисар Николов. Щабът е дал предписания на кметовете на Златоград, Крумовград и Елхово да следят обстановката, защото в неделя дъждовете ще се изместят на изток, посочи Николов.
 
Представител на НИМХ на БАН уточни, че пикът на дъждовете се очаква да е тази нощ, а валежите до момента са били по-малки от очакваните.

Дъждът предизвика сериозни проблеми в София
 
В района на Столичната община най-тежко е било положението в село Мало Бучино, където са наводнени две къщи, съобщи Йорданка Фандъкова. Къщите се отводняват, пострадали хора няма, допълни тя. Десет екипа в София са готови да действат при възникване на тежка ситуация.
 
Във връзка с интензивните валежи на този етап е повишено нивото на всички реки на територията на Столична община. Екипи на районите администрации извършват наблюдение на място.
 
Поради повишеното ниво на река Стубела в местност „Смърдана” се организира изграждане на защитна дига с чували с пясък. На място са кметът на София Йорданка Фандъкова, екип на пожарната, както и кметовете на районите „Красна поляна” и „Люлин” – Иван Чакъров и Милко Младенов. Екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” изграждат защитното съоръжение.

Дъжд наводни улиците на Перник (СНИМКИ)
 
Предприето е и контролирано изпускане на водите на язовир „Суходол” 2.
 
Екип на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” отводнява разлив при река Баравица в район „Връбница”. На място е кметът на района Младен Младенов.
 
Отстранено е завиряване в район „Подуяне”. Столичен инспекторат е изпратил екип на място на сигнала.

Най-интензивен е дъждът в южните и западните райони на София, откъдето са получени най-голям брой сигнали. В Столичната община са получени 44 сигнала за завирявания, наводнени дворове, мази и пътни участъци, съобщи пресцентърът на общината.

Времето през декември - ще има ли сняг за Коледа и каква зима ни чака
 
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че мрежите на Електроенергийния системен оператор работят нормално. По думите ѝ, от трите ЕРП-та проблеми има само в Западна България, където оперира ЧЕЗ. В този район 14 000 домакинства са без ток. От НЕК са докладвали, че в големите язовири има 30 процента свободен обем, посочи Петкова.
 
От КАТ уточниха, че пътната обстановка е нормална, няма прекъснати пътища заради дъждовете.
 
Министър Валентин Радев допълни, че информация за обстановката в страната ще се публикува на страницата на МВР. Ако се наложи, утре щабът отново ще се събере, каза той.

Ще продължи ли да вали и в събота?
БТА