/ iStock/Getty Images
От НЗОК излязоха със становище във връзка с изявление на проф. Асен Балтов за искане оставката на управителя на НЗОК Петко Салчев, който според него си е позволил, "след като преминаха тези 2 вълни, след като ние изкарвахме тези кошмарни месеци в болницата, в момента да пуска проверки".

"Очевидно, определени лица не желаят управителят на НЗОК да изпълнява своите законови функции, което би се тълкувало като отказ от служебни му задължения", се казва в изявлението.

Проф. Балтов за отстраняването му от „Пирогов“: Виновен до доказване на противното
 
 "С учудване разбираме, че проф. Балтов призовава за оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), защото той изпълнява служебните си задължения, вменени му от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Напомняме на проф. Балтов и на договорните си партньори, че в раздел VII на ЗЗО изрично са посочени изискванията за определяне на условията и реда за контрол по изпълнение на договорите. Никъде в текстовете на ЗЗО, както и в НРД няма посочени „извънредни“ обстоятелства, при които да не се осъществява контрол", пишат още от НЗОК.

Публикуваха нарушенията, открити при проверката в „Пирогов“
 
От там допълват, че "контролната дейност на НЗОК е насочена не само към изпълнението на договорите с лечебните заведения, а и към осигуряване качеството на предоставяната от тях медицинска помощ и защита на правата и сигурността на здравноосигурените лица".