/ БГНЕС, архив
Пациентите се връщат в болниците, страхът от коронавируса е преодолян и лекарите работят без страх, за да могат да обслужват пациентите си. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в сутрешния блок на БНТ.

През април месец спадът в приема на болниците е бил около 25-30%, но в последния месец се наблюдава увеличение в обема на дейности. През май месец спрямо април месец се отбелязва 114% изпълнение на приема в болниците, отчете проф. Салчев. По думите му в момента болниците ще трябва да реорганизират така дейността си, че да могат да приемат всички хора, отложили лечението си.

НЗОК: Над 680 хил. лв. са заявените плащания за хоспитализации по COVID-19 за март, април и май


"Категорично не е имало злоупотреби", категоричен е управителят на НЗОК.

Същевременно в Каварна медици протестират, защото не са получавали заплатите си. Професорът увери, че от Касата редовно плащат на болниците и на всички договорни партньори. По негово мнение проблемът трябва да се търси в управлението на болницата.

В момента не се налага да се направи актуализация на бюджета на Касата, каза проф. Салчев.

От понеделник трябва да заработи система за оценка от страна на пациента за удовлетвореността му от здравната помощ. Подготвено е мобилно приложение. То е абсолютно безплатно.
БНТ