/ БГНЕС
Българското национално радио отлага концерта, посветен на 85-годишнината на медията и връчването на голямата награда „Сирак Скитник“ и годишните награди, се посочва в прессъобщение на Българското национално радио.

По решение на Управителния съвет събитието се отлага до утвърждаване на годишния бюджет на националната медия за 2020 година.

Ръководството на БНР се извинява за причиненото неудобство на всички участници и гости. Поканите ще бъдат валидни за спектакъла, когато бъде насрочена нова дата за неговото провеждане.

Бюджетът на БНР за юбилея - търговска тайна

Концертът бе предвиден от старото ръководство на радиото за 25 януари. Отлагането идва след разкритието на DarikNews за планираните да се похарчат за една вечер в Операта 109 хил. лв. с ДДС. Парите бяха за наем на залата, за хонорари, награди, като най-голямата част от сумата бе предвидена за организатора на събитието - външна фирма. По обясненията на тогавашния и.д. директор на БНР Антон Митов сумата щяла да се ревизира, но той не пожела да назове точната цифра с аргумента, че е търговска тайна. Външната фирма-организатор пък била предпочетена, защото радиото само не можело да организира рождения ден - нямало организационен отдел.

Вероятно новоизбраният само преди ден директор на радиото - Андон Балтаков, е предпочел лично да се запознае и ревизира планирания сериозен харч за една вечер на фона на удължения финансов одит от Сметната палата. По данни на депутати от медийната комисия БНР е на дефицит от 4 млн. и именно заради това бе поискана ревизията.