ЦИК
ЦИК / БГНЕС, архив
Жребият за поредността на номерата в бюлетините за местните избори ще се тегли в ЦИК на 25 септември, стана ясно по време на редовния брифинг на Централната избирателна комисия. 

ЦИК прие решение за техническата характеристика на бюлетините и методически указания за работата на ОИК. Предварителните списъци на избирателите вече са публикувани и хората могат да проверят дали са в тях. Проверки се правят през Интернет страницата на ГРАО и на телефон 0800 14726, безплатен за цялата страна.

Важно за предстоящите избори

Предварителният брой на избирателите е 6 227 901 избиратели. Тази цифра е на страницата на ЦИК в секцията "избиратели". Окончателният брой на избирателите ще бъде публикуван непосредствено преди вота.

ЦИК прие днес и становище по отношение на отпуските на кандидатите за кметове и за общински съветници. Кандидатите, които са действащи кметове, определят един от своите заместници или друго лице за заместник и задължително излизат в отпуск - платен или неплатен от момента на регистрация до клетвата на избрания на изборите. Кандидатите за общински съветници, които сега са кметове, излизат в отпуск само за времето, докато тече предизборната кампания. Там където няма да има избори за кмет на кметство, то действащите кметове, които не са се регистрирали за кандидати, изпълняват задълженията си до изтичане на мандата.

Три електронни услуги за местните избори

Депутатите, евродепутатите, министрите, техните заместници, могат да не излизат в отпуск, ако поискат да се кандидатират в местните избори, уточни Таня Цанева.

Конкурсът за компютърната обработка беше спечелен от "Информационно обслужване", съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева.

В местните избори ще участват 59 партии и седем коалиции

В ЦИК досега са подадени три сигнала и 14 жалби, които се гледат от Комисията или се препращат до ВАС. ЦИК е отхвърлила днес две решения на ОИК, които са отказали регистрацията на една партия и на една коалиция.

На местните избори на 27 октомври ще се гласува с четири бюлетини - за общински съветници, където ще има секция за преференции, бюлетина за кмет на район, която ще се ползва в три града - София, Варна и Пловдив, третата бюлетина е за кмет на община и четвърта- за кмет на кметство в общини с над 350 души
БТА