/ БГНЕС
На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери, обяви на извънреден брифинг зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по повод на информация на БСП от днес, че предстои изграждането на подобни бежански центрове в тези населени места.

За пореден път станахме свидетели на това как БСП с изключително елементарни спекулации се опитва да се заиграва със страховете на българските граждани, коментира Ципов.

От БСП се обявиха против изграждането на нови бежански центрове

Той уточни, че това, което предстои МВР да направи, е да проведе процедура по подготовката на площадки за временни кризисни центрове. Тези площадки ще бъдат в покрайнините на населените места, те са поделения на Държавната агенция за бежанците и са на територията на обекти на МВР. Изграждането им е предвидено в план, свързан със засиления тогава миграционен натиск на българско-турската граница, приет през 2016 г., информира зам.-министърът.

Ципов изрази учудване, как водачът на листата на БСП за предстоящите европейски избори не прави разлика между бежански лагер и временен кризисен център. Ако не се реализира обществената поръчка, ще приемат ли на "Позитано 20" да бъде снета самоличността на мигрантите и да се проверят документите им, попита риторично той.

БГНЕС

Зам.-министърът обясни, че временните кризисните центрове от затворен тип представляват място, в което един незаконно преминал границите мигрант ще бъде задържан, ще му бъде снета самоличността и ще бъде извършена АФИС регистрация. Ако не разполага с документи, ще му бъдат направени интервюта от органите на Гранична полиция и ДАНС. Така евентуалният престой на бежанците в тези центрове ще е от няколко часа до максимум 72 часа, посочи в отговор на въпрос Ципов.

По думите на Ципов точно БСП не могат да говорят за корупционни схеми, защото по време на управлението на правителството от Пламен Орешарски сме станали свидетели на процедури тип "еталон за непрозрачност" и припомни как се появили бежанските центове в Харманли, София и чия фирма е била доставчика на телта за оградата в Ямбол и колко е струвала тя. "Това много бързо се забравя и явно трябва да се повтаря непрекъснато в следващите два месеца", посочи зам.-министърът.

Протест: Странджа и Сакар без ислямисти и терористи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Зам.-министърът обяви като новина, че в момента ОЛАФ проверява обществена поръчка за доставка на 290 високопроходими автомобила, сключена по време на служебното правителство, съставено от президента Румен Радев през 2017 г. с вътрешен министър Пламен Узунов.

Зам.-министърът припомни и факти, според които през 2013, 2014 и 2015 г. капацитетът на центровете на дирекция "Миграция" са били запълнени на близо 300%. "Кой може да даде гаранции, че някой ден не може да се случи подобен миграционен натиск", попита той.
БТА