/ iStock/Getty Images
На 15 септември 2016 г. 43-то Народното събрание прие решение за определяне на първия и единствен до днес ден за дружба и приятелство с друга държава. Това е Унгария, а денят е 19 октомври - денят, в който честваме великия български светец Свети Йоан Рилски Чудотворец. Седмица по-късно същото стори и унгарският парламент.

НФСБ с декларация за конфликта в Нагорни Карабах

Датата свързва двете държави поради мястото, което заема Свети Йоан Рилски в историята на България и Унгария. През 1183 година при поредната Унгарско-византийска война унгарският крал Бела Трети превзема Средец - днешна София, отнася мощите на Свети Йоан Рилски в тогавашната столица на Унгария Естрергон.

Според летописите мощите на светеца извършват редица чудеса, включително причиняват онемяване на католическия епископ, позволил си да оспори светостта на Йоан Рилски. Впечатлен и обезпокоен от това чудо, Бела Трети нарежда мощите на светеца да бъдат върнати в Средец със специална делегация.

Вече четири години нашите държави отбелязват подобаващо този голям за нас празник. И тук трябва да признаем, че той не бе иницииран по идея на българските или унгарските политици, а на сплотената и патриотична българска общност в Унгария. Тя преодоля границите, бюрокрацията и направи невъзможното наследниците на българските градинари от 19 век да реализират своята стара мечта.

Тази година Денят на българо-унгарската дружба на ротационен принцип бе честван в Унгария и въпреки ограниченията заради пандемията бе увенчан от редица значими мероприятия. България бе представена от скромна парламентарна делегация.

Денят започна с посещение на обновения и разширен със средства на Унгария и България български Културен дом и литургия в българската църква „Св.св. Кирил и Методий“. След службата в двора на църквата бе открит паметник на митрополит Борис Неврокопски, положил началото на църковното дело и първия камък на църквата през 1931 година.

НФСБ почете 112 години от обявяването на Независимостта на България (СНИМКИ)

Един истински мъченик на христовата вяра, убит от комунистическата власт в България през 1948 година. На откриването на паметника присъстваха държавните секретари на Унгария Миклош Шолтес и Тамаш Менцер, както и министри, заместник-омбудсманът, депутати и представители на политическия елит. Г-н Шолтес и г-н Менцер изнесоха кратки речи, посветени на историческите корени на българския и унгарски народи и дадоха висока оценка на изключително дейното самоуправление на българското малцинство.

То е представено в унгарския парламент от г-н Симеон Варга, д-р Данчо Мусев - председател на българското самоуправление и Димитър Танев - председател на българското дружество в Унгария.

Веднага след това българската делегация бе посрещната в унгарския парламент от г-н Иштван Якаб. Той даде официален обяд, на който бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с членството на България и Унгария в ЕС.

Бяха споделени общите и еднакви позиции по ограничаване и недопускане присъствието на мигранти и бежанци на териториите на двете държави, както и налагането на чужди неолиберални идеи, свързани с прокламираните от Истанбулската конвенция еднополови бракове и джендър-идеология, прикрити под т.н върховенство на закона.

По-късно делегацията бе поканена на заседание на унгарския парламент, което започна с поздравително слово на неговия председател г-н Ласло Кьовер по случай 19 октомври - Денят за приятелство между България и Унгария.

След това думата бе дадена на представителя на българското малцинство - парламентарният наблюдател г-н Симеон Варга, който поздрави на български език парламента и делегацията ни.

Думата бе дадена и на г-н Микрош Шолтес, който изтъкна значението и приноса на българската общност в историята и съвременната политика на Унгария като отправи специална благодарност към българската държава.

Симеонов откри паметник на Хаджи Димитър в Запорожието (СНИМКИ)

В ложата на българската делегация дойде лично министър-председателят на Унгария г-н Виктор Орбан, който ни поздрави с празника и отправи топли пожелания към целия български народ.

На 19 октомври в Националния музей на Унгария министърът на външните работи на Р. България г-жа Екатерина Захариева връчи най-високите награди на МнВР - златен почетен знак, на ръководството на българската общност - Симеон Варга, д-р Данчо Мусев и Димитър Танев, както и на дългогодишния преподавател Светла Кьосева. Открита бе изложба на българската азбука в двора на музея.

За поредна година, въпреки ограниченията, наложени от мерките срещу пандемията, Денят на дружбата между България и Унгария бе отбелязан подобаващо и тържествено, за който основен принос има българската общност в Унгария, която столетия поддържа любовта и връзките си с България и която основателно може да счита 19 октомври за свой празник - празник на българите в Унгария.

За съжаление, българската държава все още е длъжник на нашите сънародници, които получават по-голяма политическа и финансова подкрепа от унгарското правителство, отколкото от България.

Затова декларираме, че ние от „Обединени патриоти“ ще продължим родолюбивото си дело да подпомагаме българската общност в Унгария и да работим за защита на интересите и правата на всички наши сънародници зад граница.