/ БГНЕС, архив
За 30 май бе отложено делото срещу ислямския проповедник Ахмед Муса Ахмед. Причината - липса на специалисти по ислямска теология, които да дадат своята оценка на вещи лица по важните за обвинението въпроси.
 
Съдът върна Ахмед Муса в ареста

Експертите трябва да отговорят на въпроса какво точно е проповядвал Ахмед Муса и дали то е заплаха за мира, както твърди членът от Наказателния кодекс, по който е обвинен.
 
Делото се гледа повторно от Апелативен съд-Пловдив, след като бе върнато от ВКС. При първото гледане имаше подобни проблеми. Днес апелативният прокурор опита да оспори предложеното вещо лице Сефер Хасанов, член на Главното мюфтийство, но съдът не прие аргументите му и счете, че след като той е завършил ислямска теология в Държавния университет в Турция и това образование е признато у нас, няма причина да бъде отхвърлен. Така с него намерените досега експерти стават трима, другите двама са преподаватели от Нов български университет.
 
Експертизи с преводи от арабски и турски представят по ислямското дело в Пазарджик

Ректорът на Шуменския университет бе заплашен с глоба, защото досега дори не е отговорил на писмото, с което Апелативен съд-Пловдив се обръща към него за двама експерти.
 

БГНЕС, архив


Ахмед Муса присъства днес в залата, имаше и сериозна подкрепа от роднини и хора от квартала му в Пазарджик. Само преди дни Апелативен съд Пловдив отмени промяната в мярката му за неотклонение "домашен арест", постановена от Окръжен съд Пазарджик и постанови той да остане зад решетките.
 
Останалите обвиняеми по наричаното "Дело на имамите" отдавна са на свобода с много по-леки мерки.