Не по-малко от 6% от БВП за здравеопазване искат от лекарския съюз
Не по-малко от 6% от БВП за здравеопазване искат от лекарския съюз / снимка: Sofia Photo Agency

От Българския лекарски съюз поискаха не по-малко от 6% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване по време на срещата на управителните съвети на здравнооситурителната каса, съсловната организация и министъра на здравеопазването.

Крайно време е да бъде казана истината, че не може с този ресурс, заделен за здравеопазване, да се покрие необходимият пакет от медицински дейности – това каза председателят на лекарския съюз Андрей Кехайов по време на срещата на управителните съвети. Трябва да се възстанови договорното начало и преговорите за Рамковия договор да бъдат прозрачни, добави още д-р Кехайов.

Делът за стоматологична помощ с годините от 9 процента спадна на 4 процента, което води до икономисване на стоматологично здраве, каза д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз. По думите му за запазване на сегашното състояние на стоматологичното здраве на българското население са необходими половин милиард лева в бюджета на Здравната каса.

Председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване доцент Борислав Китов каза, че е очаквал да чуе от министър Гайдарски дали ще има повишаване на вноската, каква ще е съдбата на болните в "Пирогов".

Съсловните организации, Здравната каса и Министерството на здравеопазването трябва да договорят реалното остойностяване на пакета медицински дейности и да заявят пред правителството какви средства са необходими, добави още Китов. По думите му всяка година страната ни има бюджетен излишък и има възможност парите за здравеопазване да бъдат повече от 4,3 процента от Брутния вътрешен продукт.

До края на юни трябва да стане ясно ще има ли промени в основния пакет, правителството ясно да заяви какво ще прави със здравеопазването за следващата година и каква ще бъде бюджетната макрорамка, добави още Китов.

Все още не са решени основни проблеми, като това дали пациентът ще доплаща за лечение, дали ще се повишава здравноосигурителната вноска, каква ще бъде макрорамката за следващата година, каза д-р Румяна Тодорова, директор на Националната здравноосигурителна каса.

Когато се отговори на въпросите защо в болниците непрекъснато се купува употребявана апаратура, еднакво ли трябва да се плаща на тези болници, всички болници ли да бъдат еднакво третирани и да бъдат под общ знаменател, тогава преговорите между Здравната каса, Лекарския съюз и Зъболекарския съюз ще бъдат много по-леки, добави д-р Тодорова.