НЦИОМ: ГЕРБ води с 32,4% за евроизборите
НЦИОМ: ГЕРБ води с 32,4% за евроизборите / netinfo

Ако изборите за български представители в Европейския парламент бяха към 19 май, за ГЕРБ биха гласували 32,4 на сто от хората, които ще вземат участие във вота, показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено от 16 до 19 май сред 1000 души.

Данните са на база 35 процента избирателна активност. Коалиция за България би привлякла 26,8 на сто от имащите намерение да гласуват, ДПС - 12,1 на сто, "Атака" - 11 процента, "Синята коалиция" - 6,2 процента, партия "Ред, законност и справедливост" - 3,9 на сто. НДСВ би получило подкрепата на 3 на сто от хората, които ще гласуват, "Напред" - на 2 на сто, а ЛИДЕР - на 1,8 процента.

38% от българите твърдят, че се чувстват европейци две години след приемането на България в ЕС и броени дни преди вторите за страната избори за Европейски парламент. Това сочат резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено в периода 16-19 май. Според изследването, направено в 86 населени места в страната, делът на хората с европейско самосъзнание е нараснал с 14% в сравнение с януари 2007 г. Най-рядко като европейци се самоопределят хората на възраст над 40 години, респондентите с основно и по-ниско образование, жителите на малките градове и селата, представителите на етническите малцинства и крайно бедните българи.