Налагат тежки санкции за смъртта на 11-годишната Мария
Налагат тежки санкции за смъртта на 11-годишната Мария / www.sxc.hu

Установени са редица нарушения при диагностицирането и лечението на 11-годишната Мария Георгиева, лекувана във видинската болница "Св.Петка" и починала в линейка на път за София. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/. Детето почина в края на май.

Предвидени са тежки санкции за нарушения на медицинските стандарти, правилата на добрата медицинска практика и организацията на работата, допълниха от пресслужбата.

Данните от извършената аутопсия сочат като непосредствена причина за смъртта на детето "сърдечна тампонада от перикарден излив". Детето е страдало от тежка двустранна нефросклероза на бъбреците, което е довело до вторична артериална хипертония и сърдечна недостатъчност с ретроградна белодробна хипертония.

Дежурният педиатър не е разчел правилно направената рентгенова снимка на детето и в резултат на това е поставил грешна диагноза. В случая не е спазен медицински стандарт "Педиатрия" и по-специално "Разчитане на стандартни рентгенографии". Бъбречната недостатъчност и проявите на сърдечна недостатъчност са разпознати и диагностицирани около 22 часа след първия преглед от лекар в "Спешно отделение" и шест часа след хоспитализацията на фона на бързо прогресиращото влошаване на състоянието на детето.

Констатирано е, че е взето решение детето да бъде транспортирано в Националната кардиологична болница без да е осъществена телефонна консултация с републикански консултанти и без да е потърсена възможност за осигуряване на специалист, който на място да извърши перикардна пункция. Въпреки че отделението по вътрешни болести има второ ниво на компетентност и би трябвало да извършва такава пункция, такава не е извършена поради липса на нужната квалификация на лекарите за извършване на перикардна пункция при сърдечна тампонада.

Становището на проф. д-р Владимир Пилософ, национален консултант по детска ревмокардиология и председател на Българската асоциация по педиатрия е, че случаят е рядко срещан в медицинската практика. Нито родителите, нито личният лекар на детето са знаели, че то страда от тежко заболяване.

Изпълнителна агенция "Медицински одит" ще връчи актове за установени административни нарушения на дежурния педиатър, на началника на Детско отделение и на болница "Света Петка".