„Моят страх е, че в момента България не заема страната на демократичните народи, а с бездействието си обслужва режима на руския президент Владимир Путин”. Това заяви в ефира на NOVA бившият външен министър на България Надежда Нейнски.

„Смятам, че руският посланик у нас Елеонора Митрофанова се държи нарочно така. Това не може дасе случва без благословията на Москва”. По думите й обявяването на посланик за персона нон грата не означава скъсване на дипломатическите отношения със страната, която посланикът представлява. Според Нейнски България трябва да има по-категорична оценка на политиката на Путин.

„Обявяването на посланик Митрофанова за персона нон грата е само част от нещата, които България трябва да направи в отговор на случващото се. Другото нещо, което трябва да направим, е да изпратим военна помощ на Украйна”, категоричен е бившият ни посланик в Турция. Според нея всеки един от българските депутати трябва да даде своята позиция относно военната помощ, за да знаем кой къде стои.

Зам.-генералният секретар на ООН не е оптимист за прекратяване на огъня в Украйна

„От изпращането на военна помощ зависи не само солидарността и човещината, които дължим на Украйна за битката й за свобода и демокрация, но и националният ни интерес”, смята Надежда Нейнски.

По думите на дипломата Русия не е заинтересована Балканите да имат европейско бъдеще.
NOVA