Над 2000 дела са заведени по закона срещу домашното насилие
Над 2000 дела са заведени по закона срещу домашното насилие / netinfo

2092 дела са заведени по закона срещу домашното насилие през първата година от влизането му в сила. 866 са уважените изцяло искови молби по този закон, каза заместник-министърът на правосъдието Ана Караиванова при официалното откриване в България на кампанията на Съвета на Европа за борба с насилието срещу жените, включително и домашното насилие.

Законът работи, бяха категорични представителите на Министерство на труда и социалната политика, Министерство на вътрешните работи и неправителствените организации. Всички те обаче бяха категорични, че година след приемането му би трябвало да се прегледат практиката по прилагането му, трудностите, които се срещат, и да бъдат обсъдени евентуални промени в него.

Една от причините е например това, че жените, в чиито домове се извършва домашно насилие, предпочитат да се обръщат за съдействие към неправителствени организации, вместо към МВР.

Законът казва, че органите на реда трябва да сигнализират за насилието на прокуратурата, но не и какво се случва по-нататък. За това в МВР се разработват указания за поведението на органите на реда, в Министерството на правосъдието пък ще бъде изследвана практиката по прилагането на закона – по-смело в столицата и големите градове и по-колебливо в по-малките населени места, според неправителствените организации.

Самите те поддържат от 10 години телефон, на който само за миналата година са помогнали на 1447 жени, преживели домашно насилие.

Да бъде предприета широка разяснителна кампания, да се подобри финансирането на тази дейност, да се предприемат консултации – юридически, психологически и социални на жертвите на домашно насилие - това включва български план, приет от Министерски съвет, посочи министър Масларова