/ ThinkStock/Getty Images
Установено е нарушение при диагностиката и лечението на родилката, която в края на миналия месец почина след планирано секцио в плевенската болница „Д-р Георги Странски”.
 
Тогава близките на 38-годишната жена посочиха лекарска грешка като причина за трагичната развръзка и обявиха, че ще съдят болницата.

Родилка почина след планирано секцио
 
Незабавно бе назначена проверка, от която става ясно, че след приемането на родилката, не са извършени прегледи за състоянието на устната й кухина и подвижността на гръбначния й стълб.

БЛС относно починалата родилка: Против сме популяризиране на вменена, но недоказана вина
 
От здравното министерство съобщават, че липсата на тези прегледи не е позволила да се направи оценка на риска от извършване на интубация. Опити за такава процедура са били направени след започването на операцията, но те са били неуспешни заради определени особености на устната кухина на родилката. Вследствие на това състоянието й се е влошило и въпреки усилията на реанимационните екипи, родилката е починала.

Лекарският съюз с първа реакция след смъртта на родилка в Плевен
 
В резултат на проверката, изпълнителната агенция „Медицински одит“ е отправила препоръка към болницата да разработи и приложи писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на интубация.
 
Очаква се по случая да бъде образувано административно-наказателно производство.

Близките на починалата родилка проговориха за трагедията