Мъжът, задържал мигранти в Странджа - под домашен арест
Мъжът, задържал мигранти в Странджа - под домашен арест / кадър: Нова телевизия

Районният съд в Малко Търново освободи под "домашен арест" Петър Низамов-Перата, съобщи БТА. Низамов бе арестуван след публикация в социалните мрежи на видеоклип за незаконно задържане на мигранти.

Прокуратурата поиска за Низамов мярка "задържане под стража". Срещу него е повдигнато обвинение за противозаконно лишаване от свобода на трима афганистанци, които той и част от групата му заловили на 10 април в Странджа.

Низамов бе представляван от двама адвокати. В съдебната зала той заяви, че не се признава за виновен. Според адвокат Мартин Пеев Перата е използвал "свинските опашки", за да респектира тримата афганистанци.

Клип с граждани, задържали мигранти, разпали социалните мрежи (ВИДЕО)

Клип от "гражданския арест" предизвика бурни реакции в социалните мрежи, световен отзвук и категоричното неодобрение на властите.

Тримата афганистанци са били ритани, претърсени за пари и вързани при така наречения граждански арест в Странджа, съобщиха от полицията и прокуратурата в Бургас. Низамов не е действал сам, а според показанията на афганистанците групата му била от десетина души. Издирват се останалите участници в „акцията".

Тримата мигранти били ритани и преджобени при "гражданския арест" в Странджа

Низамов, който е член на „Цивилни отряди за защита на жените и вярата", твърди, че мигрантите „изскочили от храстите и ги нападнали".

„Не се получи бой, получи се сборичкване. Обездвижихме ги със схватки, без удари и изчакахме другата група да дойде, за да можем да им вържем ръцете, защото буйстваха през цялото време", обясни Низамов в телевизионен ефир след разпространението на клипа. „Закопчаването" на мигрантите с така наречените свински опашки предизвика неодобрение.

Десетки на протест за гражданина, задържал незаконно мигранти

Гражданските арести са незаконни, напомнят юристи, а МВР готви мерки за подобни случаи. Премиерът Борисов осъди подобни акции. Главният прокурор Сотир Цацаров бе категоричен, че те ще се преследват с цялата строгост на закона.