/ iStock/Getty Images
От Министерство на вътрешните работи опровергаха информацията за проведена акция в детски център в Силистра. Органите на реда влезли в кафене, носещо същото име. 

Вчера регионален сайт спекулираха по темата за акцията в заведението с име "Биберон", а по-късно информацията беше препечатана от определени медии. Акцията срещу битовата престъпност и контрабанда на акцизни стоки пък бе обвързана с посещението на главния прокурор Иван Гешев в града. Гешев е на обиколка в петте апелативни районни прокуратури в страната и като част от тази обиколка посети Добрич, Силистра и Разград, където проведе съвещание с магистратите от окръжните прокуратури. 

"Не отговарят на истината твърдения, че обект на проверка е бил и детски център. За продажба на акцизни стоки, подлежащи на контрол, е проверен кафе-аперитив, носещ идентично наименование с това на парти-център", заявиха от МВР.

"Призоваваме медиите да бъдат коректни в поднасянето на информацията за дейността на органите на МВР и да не подвеждат обществеността със спекулативни и неверни данни и твърдения".

Във връзка със случая от прокуратурата също излязоха с някои уточнения по медийните публикации, озаглавени „Гешев е в Силистра – обискиран е детски център „Биберон“ и „Борбата с битовата престъпност на Гешев достигна и до детски център „Биберон“, в които се цитира информация, публикувана в силистренска електронна медия съобщаваща за извършена проверка за акцизни стоки в кафе-аперитив с детски център в града и обвързването й с посещението на главния прокурор Иван Гешев.

"Главният прокурор беше вчера в Силистра във връзка с разкриването на извършено умишлено убийство в село Искра като по никакъв начин не е обвързано с проведената от икономическа полиция проверка в същия ден", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Провереният обект Кафе-аперитив не е детски център по смисъла на Наредба 1 от 2009 година, а е питейно заведение, категорични са от прокуратурата. 

В хода на операцията на МВР, проведена в гр. Силистра, са били проверени десетки обекти, сред които и кафе-аперитив, носещ идентично име с това на детски център, който по документи не съществува. Предмет на проверката в хода на специализираната акция не е бил „детски център“, а обект, в който е записано по документи, че се продават акцизни стоки, които подлежат на проверка. 

"Дирекция „Публична комуникация“ не отрича правото обществото да бъде информирано според стандартите и нормите на съответната медия, но не приема опитите за манипулация чрез гръмки заглавия, които не отговарят на обективната истина", се казва още в позицията на прокуратурата.