/ БГНЕС
Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов разговаря с майката на убития в Цалапица Димитър Малинов. За разговора съобщава самият Стоянов със статус в профила си в социалните мрежи.

"Поех личен ангажимент към близките на убития в Цалапица Димитър Малинов, че соченият за извършител Рангел Бизюрев ще бъде открит, задържан и върнат в България, за да се изправи пред българския съд", написа във фейсбук министърът.

В разговора с Атанаска Бакалова Стоянов я е информирал за всички действия, които МВР предприе, за да може тази вечер Бизюрев да бъде конвоиран в България с полет през Мюнхен.

"Благодаря на колегите от МВР, прокуратурата и партньорските служби, които доведоха до успешен край издирването и задържането на Бизюрев", допълни още той.

В изпълнение на Европейска заповед за арест, изпратена от Окръжната прокуратура в Пловдив до съдебните власти в Кралство Дания, тази вечер на съдебните власти в България ще бъде предаден обвиняемият Рангел Бизюрев. Той ще бъде доведен на Летище София от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието.

30-годишният мъж е обвиняем задочно от Окръжна прокуратура-Пловдив за това, че на 20 юли 2023 г. в село Цалапица умишлено е умъртвил Димитър Малинов, като убийството е извършено с особена жестокост. След повдигане на обвинението той бе обявен за издирване, а на 29 ноември 2023 г. - задържан в град в Кралство Дания. Тамошните власти го предават на България след решение на две съдебни инстанции – на Градски и на Върховен съд, като решението на Върховния съд е окончателно.