/ БГНЕС, архив
Целта е глобите на нарушителите да се събират още на пътя
Патрулните коли на "Пътна полиция" да бъдат оборудвани с ПОС терминали. Това предлага Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Целта е глобите на нарушителите да се събират още на пътя.

Глобите от КАТ вече са с 2 години давност (ВИДЕО)

По този начин би се спестило време на нарушителя от една страна, от друга - събираемостта на глобите би се повишила чувствително, убедени са от неправителствената организация. Статистиката сочи, че 50% от санкциите не се плащат, а 95% от глобите, наложени на чуждестранни шофьори въобще не се събират, съобщава бТВ. Сегашният закон позволява на полицаите само да връчват фишове на място, но не и приемат плащане на глоби.

Шофьори плащат солени банкови такси заедно с глобите за нарушения 

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията, дава пример с това, че на Запад действа принципът "първо плащаш, после обжалваш". "В момента законодателството е изключително архаично, действа един закон от 68-ма година. Не знам защо, когато заговорим с народни представители за промяна на този закон, за тях той е някаква свещена крава", споделя той.
 
Мъж обикалял с дни по институции, доказвал, че е платил глоба към КАТ
 

БГНЕС, архив


Изготвяне на закон за ПОС устройства в колите на "Пътната полиция" би срещнало някои пречки, обяснява председателят на транспортната комисия в новия парламент Халил Летифов. "От техническа гледна точка трябва да се прецезира как ще се оборудват колите и къде ще отиват парите от нарушителите", коментира идеята той.
 
Очаква се предложението за нов закон ще бъде внесено в Народното събрание до месец.