"Тестовете за антитела могат да се фалшифицират много по-лесно от другите изследвания". Това заяви проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология в МУ-София в студиото на „Здравей, България".

COVID-19 в България: 5286 нови случая и рекорден брой починали за последните 24 часа

„Националният експертен съвет трябва да вземе решение дали хората с антитела могат да получат зелен сертификат. Наистина има много хора, които са изкарали болестта на крак и имат антитела. Протекцията обаче при ваксинираните е много по-висока, отколкото при тези, които са изкарали вируса", обясни специалистът. 

По думите му сегашният пик на смъртността при COVID-19 е в следствие на високата заболеваемост. „Сега берем плодовете на тези няколко седмици, в които имахме нарастващ брой случаи.

Здравните власти със становище за антителата срещу COVID-19

Когато си на първо място по смъртност, трябва да има брутални мерки, ако се цени човешкият живот. Или не правим нищо и стигаме до подобни черни рекорди, или се опитваме като общество да се хванем за ръце и да минем през това нещо заедно”, каза още професорът.

По думите му лекарствата, които в момента се тестват за лечение на коронавирус, трябва да започнат да се приемат до няколко дни след заразяването, за да имат ефект.
nova.bg