Няма място за развлекателни програми и разходки, категоричен е вътрешният министър
Мерките ще стават още по-сериозни, предупреди министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Министър Маринов отиде на проверка в столичния квартал „Факултета“, за да провери как органите на реда след за спазването на наложените противоепидемиологични мерки срещу разпространението на COVID-19.

Главният секретар на МВР: Има полицаи под карантина

От днес са в сила нови мерки за сигурност, а на входовете и изходите на областните градове са изградени специални пропусквателни пунктове, на които се извършват проверки. МВР разпространи и специална декларация, която да улесни преминаването на хората през тях.

„Разпоредил съм на полицаите да преценяват по-гъвкаво необходимостта на всеки един да пътува, така че да не създаване затруднения на хората“, обясни вътрешният министър.

Маринов предупреди, че за невярно попълване на формуляра се носи наказателно отговорност и призова: „Разчитам на съвестта и отговорността на всеки“.
На фона на кризата продължават и злоупотребите. „Сутринта ми докладваха за опит за контрабанда на 30 тона спирт. Това е забранено със заповед“.

София и областните градове под блокада (ВИДЕО)

Във връзка с ограничителните мерки срещу възрастните хора, които са най-уязвими при заболяване с вирус, вътрешният министър уточни, че това не предполага полицията да ги третира като престъпници. „Апелирам самите хора да разберат, че това се прави за тях и те се излагат на риск“, призова той.
Министърът на вътрешните работи категорично предупреди, че разпространяваната във Фейбук информация, че в столицата ще се извършва дезинфекция от вертолети, е фалшива.

Въпреки завишените наказания, нарушителите на карантината също се увеличават. До този момент досъдебните производства са над 60. Броят на поставените под карантина у нас вече надхвърля 7 000 души.