/ Министерство на земеделието
Промени в Стратегическия план и мерки за увеличаване на българското производство на мляко и месо обсъдиха на среща министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и браншови организации от сектор „Животновъдство“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

На срещата в ресорното ведомство присъстваха заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев и Деян Стратев, представители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и аграрната наука. 

„Мерките в сектора трябва да стъпват на анализи как увеличената продукция ще стигне до пазара“, посочи министър Вътев. 

В рамките на дискусията животновъдите от направленията млечно и месно говедовъдство, биволовъдство, овцевъдство и козевъдство представиха позициите си по предложенията на МЗХ за изменение на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. 

Земеделските производители формулираха конкретни механизми за увеличаване на продуктивността и подобряването на породния състав в страната. Те представиха и опасенията си, свързани с настоящите пазарни предизвикателства, включително ниските изкупни цени на млякото и повишените производствени разходи. 

Министър Вътев информира сектора, че вече е сформирана работната група, която ще изработи Закон за търговията с аграрни стоки. Той запозна земеделските производители и с предстоящите промени в Закона за собствеността и ползване на земеделските земи, с цел животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци да получават с предимство земи от държавния и общинския поземлен фонд, както и с плановете за улеснен достъп до вода за фермите. Търсим повишение на производството и конкретен пазарен резултат, заяви министър Вътев.

По-рано тази седмица от Министерството на земеделието и храните представиха пред ресорната парламентарна комисия проект за преразпределение на средствата, предвидени за интервенции в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. Целта е постигане на по-справедливо разпределение на директните плащания в полза на производствените площи, екосхемите, секторните интервенции и инвестициите за подпомагане на малките и средните земеделски стопанства в производството на български плодове и зеленчуци, мляко, месо и пчелен мед, претърпели през последните години сериозни щети и застрашително намалели като дял от селскостопанското производство. Депутатите поискаха преразглеждане на предложените промени от МЗХ.
Елена Николова/БТА