„Голяма франгментация на парламентарни групи и същевременно отчетливо дясно възможно мнозинство. Това е резултатът в Народното събрание след изборите.

Новоизбраните депутати в 45-ото Народно събрание полагат клетва

Когато погледнем аритметически и програмите - ясно личи, че десницата е най-силно представена в парламента”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият председател на народното събрание Михаил Миков.

По думите му, самият избор на кандидата за премиер на ГЕРБ - Даниел Митов, който преди това е бил в партии, които са представени в парламента в момента, показва постоянното движение в дясното пространство.

Борисов няма да се кандидатира за премиер (СНИМКИ/ВИДЕО)

„С акта на досегашния министър-председател - че той се оттегля леко в страни, като отваря възможност за някакво дясно мнозинство - това също доказва движението в дясно”, категоричен е той.

„Едно е персоналното настроение, второ са програмите, съвсем трето - възможното основание, на което да се състави мнозинство”, посочи Михов в отговор на въпроса дали е възможно да се сформира кабинет с оглед на нагласите, които останалите партии имат срещу ГЕРБ.

Какво предстои след откриването на 45-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Според него, всички в момента си задават въпроса кое ще бъде мнозинството. „Възниква обаче въпроса кой всъщност ще е опозиция? Всички смятат мнозинството, а никой не се замисля, кой ще е опозиция”, посочи той и допълни:

"Сега е моментът БСП да се опита и да се заяви като представител на мнозинството с леви интереси и да застане в ясна опозиция - на дясното, евентуално мнозинство, което ще се сформира и ще излъчи правителство".
nova.bg